Nedir?

Derinin hemen altındaki damarlarda pıhtıya bağlı gelişen ağrı kızarıklık ve şişkinlik ile karakterize bir durumdur.

Kimler risk altındadır?

Trabma ya da ayak enfeksiyonlarıi tırnağın derin kesilmesi sonrası gelişebilir. Hareketsiz yaşam, gebelik, obezite, genetik yatkınlık, sigara ve damar yolundan verilen bazı ilaçlar, doğum kontrol hapları risk faktörlerini oluşturur.

Şikayetleri nelerdir?

Bacakta ağrı kızarıklık, şişkinlik, damarda hassasiyet ve sertliğe neden olur.

Tanı nasıl konulur?

Tanı fiizk muayene ile konur. Fakat eşlik eden derin venöz sistemde pıhtı olup olmadığını belirlemek ve tromboflebitin sınırlarını belirlemek için dopler ultrason yapılması şarttır.

Riski nedir? Tedavi edilmezse ne olur?

Yüzeyel tromboflebitlerde akciğere pıhtı atması çok nadirdir. Sıklıkla 2-3 haftada kendiliğinden geçer. Fakat bu süreçte devamlı o bölgenin kontrol amaçlı da olsa irrite edilmesi iyileşme sürecini uzatır.

Tedavi yöntemleri nedir?

Yüzeyel tromboflebitlerde akciğere pıhtı riski çok düşüktür. Tedavi soğuk ve sıcak kompres, antiinflamatuar tedavi genellikle yeterlidir. Safen ven gibi geniş çaptaki yüzeyel tromboflebitlerde düşük da olsa akciğere emboli riski bulunduğundan hastanın klinik durumuna ve lezyonun kasık bölgesine yakınlığına göre 3 ay oral antikoagülan tedavi de uygulanabilir. Büyük çaplı damarları tutan yüzeyel tromboflebitlerde bir başka yöntem de yüzeyel tromboflebitlerde 1 hafta süre düşük molekül ağırlıklı heparin enjeksiyonudur.

Comments

Postatik Arter Embolizasyonu

Nedir?

Benign prostat hipertrofisi 40 yaş üzeri erkeklerde sık görülen bir klinik durumdur. Prostat bezi büyüyerek idrar kesesine bası yapar. Bu durumda idrar kesesinin tam boşalamamasına neden olur.

Şikayetleri nelerdir?

Sık idrara gitme, geceleri tuvalete kalkma, idrarın çatalllı yapılması, sık idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.

Kimler risk altındadır?

40 yaş üzeri erkekler risk altındadır.

Tanı nasıl konulur?

Ürolojilk muayene ve ultrason ile tanı konur.

Nasıl tedavi edilir.

Prostat bezini besleyen atardamarın tıkaç ile kapatılması prostat beslenmesini bozarak prostat büyümesini engeller ve şikayetlerin gerilemesine yardımcı olur.

Comments

Pelvik Venöz Konjesyon

Nedir?

Kadınlarda yumurtalık toplardamarından kaynaklı varislere pelvik venöz konjesyon denir. Özellikel rahim etrafında genişlemiş varisler görülebilir.

Comments

May Thurner Sendromu Nedir?

Nedir?

Her iki bacak toplardamarı normalde karın alt kısmında birleşerek ana toplardamarı oluşturur. Bacak toplardamarının karın içine geçerken atardamar tarafından basıya uğraması May thurner sendromu olarak adlandırılır. Her iki bacak toplardamarında görülebilmekle birlikte en sık sol bacakta görülür.