Nedir?

Sol böbrek toplardamarının aort ve barsak atardamarı arasında sıkışlmasına nutcracker sendromu denir.

Kimler risk altındadır?

Genç ve zayıf kişilerde daha sık görülür.

Şikayet nedir?

Karın alt kısmında ağrı, karın bölgesinde varis, erkeklerde testiste ağrı ve varis, idrarda kan görülmesi, kan verilmesi gerektirecek kadar kan kaybına neden olabilir.

Tanı nasıl konulur?

Tecrübeli kişiler tarafından yapılan dopler ultrason ile tanı konulabilir. Fakat tanıda Bt venografi daha objektif bir yöntemdir. Ayrıca anjiografi ile yapılan damar içi ultrason ile de tanı konulabilir.

Ne zaman tedavi edilmelidir?

Belirgin ağrı ve idrarda kan kaybı bulunması durumunda tedavi gerekir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavide anjiografik yolla damarın basıya uğrayan bölgesine stent yerleştirilir. İşlem esnasında kasık toplar damarından yapılan anjiografi ile böbrek toplardamarına ulaşılır. Basıya uğrayan bölge görüntülenir ve stent yerleştirilir.

Hangi stent ?

Venöz sistemde için yapılmış dedicated stentler kullanılmalıdır.

Stent sonrası ilaç tedavisi olarak ne verilir?

Kılavuzlarda stent yerleştirildikten sonra 1 yıl süre ile oral antikoagülan kullanımı önemlidir. Stent takıldıktan sonra hastaya hemen varis çorabının giydirilmesi ve erken mobilizasyon önemlidir.

Comments

Postatik Arter Embolizasyonu

Nedir?

Benign prostat hipertrofisi 40 yaş üzeri erkeklerde sık görülen bir klinik durumdur. Prostat bezi büyüyerek idrar kesesine bası yapar. Bu durumda idrar kesesinin tam boşalamamasına neden olur.

Şikayetleri nelerdir?

Sık idrara gitme, geceleri tuvalete kalkma, idrarın çatalllı yapılması, sık idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.

Kimler risk altındadır?

40 yaş üzeri erkekler risk altındadır.

Tanı nasıl konulur?

Ürolojilk muayene ve ultrason ile tanı konur.

Nasıl tedavi edilir.

Prostat bezini besleyen atardamarın tıkaç ile kapatılması prostat beslenmesini bozarak prostat büyümesini engeller ve şikayetlerin gerilemesine yardımcı olur.

Comments

Uterin Miyom Embolizasyonu

Nedir?

Miyom üreme çağındaki kadonların yarısında görülen ve rahmin kas tabakasından kaynaklı iyi huylu tümördür. Tedavisinde genç ve üreme çağındaki bayanlarda rahmi korumak büyük önem taşır.

Şikayetleri nelerdir?

Vajinal kanama, ağrı, kısırlık, tekrarlayan düşük, kabızlık ve Sık idrara gitmeye neden olabilir.

Kimler risk altındadır?

Üreme çağındaki kadınlar

Tanı nasıl konulur?

Kadın doğum muayenesinde yapılan ultrasonografi ile tanı konur.

Nasıl tedavi edilir.

Küçük miyomlar takip edilirler. Doğum kontrol hapları kullanılabilir. Semptomatik olan büyük miyomlar cerrahi olarak çıkartılır.

Anjiografik tedavinin avantajı ne?

Anjiografik olarak rahmi besleyen damarın tıkanması, rahmin kanlanmasını azaltarak miyomun büyümesini engeller ve küçülmesine yardımcı olabilir. Buna bağlı olarak şikayetler geriler.

Comments

Posttrombotik Sendrom

Nedir?

Bacak derin toplar damar sisteminde bir aydan daha önce gelişen tıkanıklığa kronik derin ven trombozu denir. Bu hastalığın diğer adı da posttrombotik sendromdur.

Comments

VARİS (VENÖZ YETMEZLİK)

Nedir?

Bacaklarımızda bulunan toplardamarlarının genişlemesine varis nedir. Normalde bacaklarımızdaki damarlar yer çekimine karşı kirli kanı kalbimize taşır. Bu damarların belirli bölgelerinde bulunan kapakçıklar kirli kanın kalbimize taşınması esnasında kanın geriye kaçmasını önler. Bu kapakçıkların genetik ya da çevresel faktörler ile bozulmasına sonucu geriye kaçan kan toplardamarda kan göllenmesine sebep olur. Toplardamarlarda göllenen kan bacaklardaki damarlarda genişlemeye ve yeni damar oluşumuna sebep olur.