Nedir?

Anevrizma damarların normal çapının 1.5 katından fazla artmasına verilen genel isimdir. Aort kalbimizden ana atardamardır. Kalpten çıktıktan sonra beyin ve kollara giden damarları verdikten sonra aşağı doğru seyreder. Karın içi organlarına giden damarları verdikten sonra her iki bacağa giden damarları vererek sonlanır. Aort anevrizması aortun her segmentinde olmakla birlikte en sık böbrek atardamarını verdikten sonraki karın içi kısmında gelişir.

Kimler risk altındadır?

Özellikle hipertansiyon ve sigara aort anevrizması için edinsel risk faktörlerdir. Ailesinde anevrizma hikayesi olan kişilerde görülme riski daha yüksektir.

Şikayetleri nelerdir?

Spesifik bir şikayete sebep olmaz. Genellikle başka nedenle yapılan tetkiklerde ya da tarama muayenelerinde farkedilerek tanı konulur. Anevrizma çapı çok arttığında karında yaptığı kitle etkisi ile karın ağrısı ve sırt ağrısı şikayetine sebep olabilir

Tanı nasıl konulur?

Ultrason, BT ya da MR ile tanı konulabilir. Tedavi yöntemini belirlemek için BT anjio en efektif yöntemdir.

Riski nedir?

Damar çapı arttıkça duvarı zayıflar. Damarda ani yırtılmaya sebep olarak iç kanamaya bağlı şok tablosuna sebep olabilir. Bu tablodaki hastaların çoğu hastaneye ulaşamadan hayatını kaybeder. Hastaneye ulaşabilen hastalarda erken tanı ve tedavi hastanın hayatının kurtulması için önemlidir.

Ne zaman tedavi edilmelidir?

Damar çapı 5.5 cm. üzerine çıktığında ani yırtılma riski yüksek olduğundan tedavi edilmesi gerekir. Nasıl tedavi edilir? Cerrahi olarak ya da kapalı yöntemle endovasküler yaklaşımla tedavi edilebilir. Cerrahi yöntemde karın ön duvarından yapılan kesi ile damara ulaşılır ve genişlemiş damara ulaşılarak sentetik damar ile baypas yapılır. Kapalı yöntemde kasıklardan yapılan kesi yapılan anjiografi ile damar içine sentetik greft yerleştirilerek anevrizmatik segment dolaşımdan uzaklaştırılır.

  • Tedavi sonrasında, hastaların düzenli takibi önemlidir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci bireyden bireye değişebilir ve cerrahi sonrası komplikasyonlar gözlemlenebilir. Bu nedenle, doktorun önerdiği takip ve rehabilitasyon programına uyulması önemlidir.
  • Aort anevrizması, genellikle belirti vermeden ilerleyebilir, bu nedenle risk faktörlerine dikkat etmek, düzenli sağlık kontrolünden geçmek ve belirtiler ortaya çıktığında hemen uzman bir doktora başvurmak önleyici önlemler arasında yer alır.
  • Sigara içmekten kaçınılmalı, düzenli egzersiz yapılmalı ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı benimsemek, hipertansiyonu kontrol altında tutmak anevrizma oluşumunu önlemede yardımcı olabilir. Ayrıca, ailesinde anevrizma öyküsü bulunan bireylerin düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri önerilir.
  • Unutulmamalıdır ki, aort anevrizması ciddi bir durumdur ve tedavi edilmesi önemlidir. Belirtiler ortaya çıkmadan önce yapılan düzenli sağlık kontrolleri, erken tanı ve tedavi imkanı sağlayabilir, böylece hastanın yaşam kalitesi artırılabilir ve hayati risk azaltılabilir.

Sağlıkla kalın!

Comments

Derin Ven Trombozu

Nedir?

Bacak derin toplar damar sisteminde pıhtı gelişmesine derin ven trombozu denir. Derin venler bacaktaki kirli kanın %90’ının kalbe götürülmesinden sorumlu olduğu için hastalanan bacaktaki şikayetler daha belirgindir.

Hangi Damarları tutar?

Ayak bileğinden kalbe kadar uzanan derin venöz sistemdeki damarların bir segmentini tutabilir.

Comments

Varikosel

Nedir?

Erkeklerde testis toplardamarından kaynaklı varislere varikosel denilir. Skrotal bölgede görülen variköz oluşum ile tanı konur. .

Şikayetleri nelerdir?

Kasık bölgesinde ve bacakta ağrı, testiste ağrı gelişebilir. Kısırlığa neden olabilir.

Kimler risk altındadır?

Obezite, ağılık kaldıranlar, KAOH, kabızlık, Bacaklarda Kronik venöz yetmezlik, ve genetik yatkınlık

Tanı nasıl konulur?

Testis dersinin altında variköz damarların görülmesi ya da muayene ile tespit edilmesi ile tanı kmur. Ultrasonografi tanıyı destekler.

Nasıl tedavi edilir.

İlk aşamada ağrı kesici ve antioksidan tedavi verilebilir. Şikayeti devam eden ya da sperm kalitesi bozulanlar müdahale gerekir. Genişlemiş damarlar cerrah ile çıkartılabildiği gibi anjiografik olarak ilgili damara tıkaç atarak da tedavi edilebilir.

Comments

Akut Arteryel Emboli Nedir?

Nedir?

İnsan vücudunun aortodan perifere doğru kan akımını sağlayan atardamarlarında, kardiyovasküler sistemin başka bir yerinden gelen bir parçacıkla gelişen ani tıkanıklıklara akut arteryel emboli adı verilir.