Nedir?

Beynimizin ana beslenmesi boynun 2 yanından uzanan karotis arterler yani şah damarları besler. Bu damarlarda darlık oluşmasına karotis arter darlığı denir.

Kimler risk altındadır?

Diyabet, hipertansiyon, hiperkolerterolemisi olan bireyler, sigara içenler, genetik yatkınlığı bulunan risk altındadır. Koroner arter ya da periferik arter hastalığı olan bireylerde görülme sıklığı daha fazladır.

Şikayetleri nelerdir?

İnme, senkop yani bayılma, geçici iskemik atağa bağlı olarak vücudun bir yarısında güç kaybı, geçici görme kaybı önemli belirtileridir.

Tanı nasıl konulur?

Steteskop ile darlık olan karotis damar üzerinde üfürüm duyulur. Dopler ultrason ile tanı konulabilir. Fakar dopler ultrason yapan kişiye bağımlıdır. Bu nedenle daha objektif olarak lezyonun uzunluğu ve karakterini değerlendirmek için BT ya da MR anjiografi kullanılabilir.

Riski nedir? Tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmediği takdirde hastalarda inme gelişebilir. İnme geçici olabilir. Vücudun bir yarısında kalıcı felç gelişebilir, hasta yatağa bağımlı hale gelebilir ya da hayatını kaybedebilir.

Ne zaman tedavi edilmelidir?

Şikayeti bulunan hastalarda şikayet ile ilgili şah damarında %50’den fazla darlık varsa işlem gerekir.

Şikayeti olmayan kişilerde herhangi bir şah damarında %70’den fazla darlık varsa müdahale gerekir.

Tedavi yöntemleri nedir?

Cerrahi olarak hastalıklı damar içindeki plak çıkarılabilir. Ya da kasıktan yapılan anjiografi ile stent yerleştirilebilir.

Endovasküler mi cerrahi mi

Bütün tedavi yöntemlerinde ilk önerilen cerrahi yöntemdir. Cerrahi yöntem ile uzun dönemde açıklık oranları daha fazladır. Cerrahi yöntem yapan cerrahi ekibin tecrübesine bağlı olarak lokal anestezi ile ya da genel anestezi ile yapılabilir. Özellikle ciddi kalsifik damarlarda stentte kırılma olabilir. Özellikle genç hastalarda ve ciddi kalsifikasyonda stent önerilmez. Stent boyundan geçirilmiş cerrahi hikayesi olanlarda, boyna radyoterapi uygulanan hastalarda ve anestezi alması uygun olmayan hastalarda önerilmektedir.

Bütün yöntemlerde ameliyat sonrası kan sulandırıcı tedavi önerilir.

Comments

Posttrombotik Sendrom

Nedir?

Bacak derin toplar damar sisteminde bir aydan daha önce gelişen tıkanıklığa kronik derin ven trombozu denir. Bu hastalığın diğer adı da posttrombotik sendromdur.

Comments

Pelvik Venöz Konjesyon

Nedir?

Kadınlarda yumurtalık toplardamarından kaynaklı varislere pelvik venöz konjesyon denir. Özellikel rahim etrafında genişlemiş varisler görülebilir.

Comments

Varikosel

Nedir?

Erkeklerde testis toplardamarından kaynaklı varislere varikosel denilir. Skrotal bölgede görülen variköz oluşum ile tanı konur. .

Şikayetleri nelerdir?

Kasık bölgesinde ve bacakta ağrı, testiste ağrı gelişebilir. Kısırlığa neden olabilir.

Kimler risk altındadır?

Obezite, ağılık kaldıranlar, KAOH, kabızlık, Bacaklarda Kronik venöz yetmezlik, ve genetik yatkınlık

Tanı nasıl konulur?

Testis dersinin altında variköz damarların görülmesi ya da muayene ile tespit edilmesi ile tanı kmur. Ultrasonografi tanıyı destekler.

Nasıl tedavi edilir.

İlk aşamada ağrı kesici ve antioksidan tedavi verilebilir. Şikayeti devam eden ya da sperm kalitesi bozulanlar müdahale gerekir. Genişlemiş damarlar cerrah ile çıkartılabildiği gibi anjiografik olarak ilgili damara tıkaç atarak da tedavi edilebilir.

Comments

Akut Arteryel Emboli Nedir?

Nedir?

İnsan vücudunun aortodan perifere doğru kan akımını sağlayan atardamarlarında, kardiyovasküler sistemin başka bir yerinden gelen bir parçacıkla gelişen ani tıkanıklıklara akut arteryel emboli adı verilir.