Nedir?

Beynimizin ana beslenmesi boynun 2 yanından uzanan karotis arterler yani şah damarları besler. Bu damarlarda darlık oluşmasına karotis arter darlığı denir.

Kimler risk altındadır?

Diyabet, hipertansiyon, hiperkolerterolemisi olan bireyler, sigara içenler, genetik yatkınlığı bulunan risk altındadır. Koroner arter ya da periferik arter hastalığı olan bireylerde görülme sıklığı daha fazladır.

Şikayetleri nelerdir?

İnme, senkop yani bayılma, geçici iskemik atağa bağlı olarak vücudun bir yarısında güç kaybı, geçici görme kaybı önemli belirtileridir.

Tanı nasıl konulur?

Steteskop ile darlık olan karotis damar üzerinde üfürüm duyulur. Dopler ultrason ile tanı konulabilir. Fakar dopler ultrason yapan kişiye bağımlıdır. Bu nedenle daha objektif olarak lezyonun uzunluğu ve karakterini değerlendirmek için BT ya da MR anjiografi kullanılabilir.

Riski nedir? Tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmediği takdirde hastalarda inme gelişebilir. İnme geçici olabilir. Vücudun bir yarısında kalıcı felç gelişebilir, hasta yatağa bağımlı hale gelebilir ya da hayatını kaybedebilir.

Ne zaman tedavi edilmelidir?

Şikayeti bulunan hastalarda şikayet ile ilgili şah damarında %50’den fazla darlık varsa işlem gerekir.

Şikayeti olmayan kişilerde herhangi bir şah damarında %70’den fazla darlık varsa müdahale gerekir.

Tedavi yöntemleri nedir?

Cerrahi olarak hastalıklı damar içindeki plak çıkarılabilir. Ya da kasıktan yapılan anjiografi ile stent yerleştirilebilir.

Endovasküler mi cerrahi mi

Bütün tedavi yöntemlerinde ilk önerilen cerrahi yöntemdir. Cerrahi yöntem ile uzun dönemde açıklık oranları daha fazladır. Cerrahi yöntem yapan cerrahi ekibin tecrübesine bağlı olarak lokal anestezi ile ya da genel anestezi ile yapılabilir. Özellikle ciddi kalsifik damarlarda stentte kırılma olabilir. Özellikle genç hastalarda ve ciddi kalsifikasyonda stent önerilmez. Stent boyundan geçirilmiş cerrahi hikayesi olanlarda, boyna radyoterapi uygulanan hastalarda ve anestezi alması uygun olmayan hastalarda önerilmektedir.

Bütün yöntemlerde ameliyat sonrası kan sulandırıcı tedavi önerilir.

Comments

May Thurner Sendromu Nedir?

Nedir?

Her iki bacak toplardamarı normalde karın alt kısmında birleşerek ana toplardamarı oluşturur. Bacak toplardamarının karın içine geçerken atardamar tarafından basıya uğraması May thurner sendromu olarak adlandırılır. Her iki bacak toplardamarında görülebilmekle birlikte en sık sol bacakta görülür.

Comments

VARİS (VENÖZ YETMEZLİK)

Nedir?

Bacaklarımızda bulunan toplardamarlarının genişlemesine varis nedir. Normalde bacaklarımızdaki damarlar yer çekimine karşı kirli kanı kalbimize taşır. Bu damarların belirli bölgelerinde bulunan kapakçıklar kirli kanın kalbimize taşınması esnasında kanın geriye kaçmasını önler. Bu kapakçıkların genetik ya da çevresel faktörler ile bozulmasına sonucu geriye kaçan kan toplardamarda kan göllenmesine sebep olur. Toplardamarlarda göllenen kan bacaklardaki damarlarda genişlemeye ve yeni damar oluşumuna sebep olur.

Comments

AORT ANEVRİZMASI (İÇİMİZDEKİ BALON)

Nedir?

Anevrizma damarların normal çapının 1.5 katından fazla artmasına verilen genel isimdir. Aort kalbimizden ana atardamardır. Kalpten çıktıktan sonra beyin ve kollara giden damarları verdikten sonra aşağı doğru seyreder. Karın içi organlarına giden damarları verdikten sonra her iki bacağa giden damarları vererek sonlanır. Aort anevrizması aortun her segmentinde olmakla birlikte en sık böbrek atardamarını verdikten sonraki karın içi kısmında gelişir.