Nedir?
Her iki bacak toplardamarı normalde karın alt kısmında birleşerek ana toplardamarı oluşturur. Bacak toplardamarının karın içine geçerken atardamar tarafından basıya uğraması May thurner sendromu olarak adlandırılır. Her iki bacak toplardamarında görülebilmekle birlikte en sık sol bacakta görülür.
Kimler risk altındadır?
May Thurner sağlıkklı bireylerde yapılan tetkiklerde rastlantısal olarak da saptanabilir. Özellikle gebelik obezite gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda sermptomatik hale gelebilir. Bu durumda bacakta şişlik, gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Çoğu zaman pıhtı sonrası yapılan tetkikler sonrası tanı konur.
Tanı nasıl konulur?
Tecrübeli kişiler tarafından yapılan dopler ultrason ile tanı konulabilir. Fakat tanıda Bt venografi daha objektif bir yöntemdir. Ayrıca anjiografi ile yapılan damar içi ultrason ile de tanı konulabilir.
Ne zaman tedavi edilmelidir?
Herhangi bir şikayete neden olmayan May thurner sendromunda tanı konulsa bile tedavi önerilmez. Fakat pıhtı, bacakta şişlik, gerginlik, ağrı gibi şikayetlere sebep olduğunda tedavi gerekir.
Nasıl tedavi edilir.
Tedavide anjiografik yolla damarın basıya uğrayan bölgesine stent yerleştirilir. İşlem esnasında diz arkasından ya da uyluk bölgesinden yapılan anjiografi ile basıya uğrayan bölge görüntülenir ve stent yerleştirilir.
Hangi stent
Toplardamar sistemi atardamardan farklıdır. Toplardamar içindeki volüme bağlı olarak genişleyebilir ve kollabe olabilir. Bu nedenle venöz sistemde atardamar stentlerinin kullanımı uygun değildir. Venöz sistemde bunun için yapılmış dedicated stentler kullanılmalıdır.
Stent sonrası ilaç tedavisi olarak ne verilir?
Kılavuzlarda stent yerleştirildikten sonra 1 yıl süre ile oral antikoagülan kullanımı önemlidir. Stent takıldıktan sonra hastaya hemen varis çorabının giydirilmesi ve erken mobilizasyon önemlidir.