Nedir?

Her iki bacak toplardamarı normalde karın alt kısmında birleşerek ana toplardamarı oluşturur. Bacak toplardamarının karın içine geçerken atardamar tarafından basıya uğraması May thurner sendromu olarak adlandırılır. Her iki bacak toplardamarında görülebilmekle birlikte en sık sol bacakta görülür.

Kimler risk altındadır?

May Thurner sağlıkklı bireylerde yapılan tetkiklerde rastlantısal olarak da saptanabilir. Özellikle gebelik obezite gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda sermptomatik hale gelebilir. Bu durumda bacakta şişlik, gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Çoğu zaman pıhtı sonrası yapılan tetkikler sonrası tanı konur.

Tanı nasıl konulur?

Tecrübeli kişiler tarafından yapılan dopler ultrason ile tanı konulabilir. Fakat tanıda Bt venografi daha objektif bir yöntemdir. Ayrıca anjiografi ile yapılan damar içi ultrason ile de tanı konulabilir.

Ne zaman tedavi edilmelidir?

Herhangi bir şikayete neden olmayan May thurner sendromunda tanı konulsa bile tedavi önerilmez. Fakat pıhtı, bacakta şişlik, gerginlik, ağrı gibi şikayetlere sebep olduğunda tedavi gerekir.

Nasıl tedavi edilir.

Tedavide anjiografik yolla damarın basıya uğrayan bölgesine stent yerleştirilir. İşlem esnasında diz arkasından ya da uyluk bölgesinden yapılan anjiografi ile basıya uğrayan bölge görüntülenir ve stent yerleştirilir.

Hangi stent

Toplardamar sistemi atardamardan farklıdır. Toplardamar içindeki volüme bağlı olarak genişleyebilir ve kollabe olabilir. Bu nedenle venöz sistemde atardamar stentlerinin kullanımı uygun değildir. Venöz sistemde bunun için yapılmış dedicated stentler kullanılmalıdır.

Stent sonrası ilaç tedavisi olarak ne verilir?

Kılavuzlarda stent yerleştirildikten sonra 1 yıl süre ile oral antikoagülan kullanımı önemlidir. Stent takıldıktan sonra hastaya hemen varis çorabının giydirilmesi ve erken mobilizasyon önemlidir.

Comments

Pelvik Venöz Konjesyon

Nedir?

Kadınlarda yumurtalık toplardamarından kaynaklı varislere pelvik venöz konjesyon denir. Özellikel rahim etrafında genişlemiş varisler görülebilir.

Comments

Akut Arteryel Emboli Nedir?

Nedir?

İnsan vücudunun aortodan perifere doğru kan akımını sağlayan atardamarlarında, kardiyovasküler sistemin başka bir yerinden gelen bir parçacıkla gelişen ani tıkanıklıklara akut arteryel emboli adı verilir.

Comments

KAROTİS ARTER DARLIĞI NEDİR?

Nedir?

Beynimizin ana beslenmesi boynun 2 yanından uzanan karotis arterler yani şah damarları besler. Bu damarlarda darlık oluşmasına karotis arter darlığı denir.

Comments

Postatik Arter Embolizasyonu

Nedir?

Benign prostat hipertrofisi 40 yaş üzeri erkeklerde sık görülen bir klinik durumdur. Prostat bezi büyüyerek idrar kesesine bası yapar. Bu durumda idrar kesesinin tam boşalamamasına neden olur.

Şikayetleri nelerdir?

Sık idrara gitme, geceleri tuvalete kalkma, idrarın çatalllı yapılması, sık idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.

Kimler risk altındadır?

40 yaş üzeri erkekler risk altındadır.

Tanı nasıl konulur?

Ürolojilk muayene ve ultrason ile tanı konur.

Nasıl tedavi edilir.

Prostat bezini besleyen atardamarın tıkaç ile kapatılması prostat beslenmesini bozarak prostat büyümesini engeller ve şikayetlerin gerilemesine yardımcı olur.