Nedir?

Sol böbrek toplardamarının aort ve barsak atardamarı arasında sıkışlmasına nutcracker sendromu denir.

Kimler risk altındadır?

Genç ve zayıf kişilerde daha sık görülür.

Şikayet nedir?

Karın alt kısmında ağrı, karın bölgesinde varis, erkeklerde testiste ağrı ve varis, idrarda kan görülmesi, kan verilmesi gerektirecek kadar kan kaybına neden olabilir.

Tanı nasıl konulur?

Tecrübeli kişiler tarafından yapılan dopler ultrason ile tanı konulabilir. Fakat tanıda Bt venografi daha objektif bir yöntemdir. Ayrıca anjiografi ile yapılan damar içi ultrason ile de tanı konulabilir.

Ne zaman tedavi edilmelidir?

Belirgin ağrı ve idrarda kan kaybı bulunması durumunda tedavi gerekir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavide anjiografik yolla damarın basıya uğrayan bölgesine stent yerleştirilir. İşlem esnasında kasık toplar damarından yapılan anjiografi ile böbrek toplardamarına ulaşılır. Basıya uğrayan bölge görüntülenir ve stent yerleştirilir.

Hangi stent ?

Venöz sistemde için yapılmış dedicated stentler kullanılmalıdır.

Stent sonrası ilaç tedavisi olarak ne verilir?

Kılavuzlarda stent yerleştirildikten sonra 1 yıl süre ile oral antikoagülan kullanımı önemlidir. Stent takıldıktan sonra hastaya hemen varis çorabının giydirilmesi ve erken mobilizasyon önemlidir.

Comments

VARİS (VENÖZ YETMEZLİK)

Nedir?

Bacaklarımızda bulunan toplardamarlarının genişlemesine varis nedir. Normalde bacaklarımızdaki damarlar yer çekimine karşı kirli kanı kalbimize taşır. Bu damarların belirli bölgelerinde bulunan kapakçıklar kirli kanın kalbimize taşınması esnasında kanın geriye kaçmasını önler. Bu kapakçıkların genetik ya da çevresel faktörler ile bozulmasına sonucu geriye kaçan kan toplardamarda kan göllenmesine sebep olur. Toplardamarlarda göllenen kan bacaklardaki damarlarda genişlemeye ve yeni damar oluşumuna sebep olur.

Comments

Pelvik Venöz Konjesyon

Nedir?

Kadınlarda yumurtalık toplardamarından kaynaklı varislere pelvik venöz konjesyon denir. Özellikel rahim etrafında genişlemiş varisler görülebilir.

Comments

Pulmoner Emboli Nedir?

Nedir?

Akciğer atardamarına vücudun başka bir yerinden pıhtı atmasına pulmoner emboli denir. Akciğer atardamarında oluşan darlık nedeni ile akciğer dolaşımı bozularak dokulara yeteri kadar oksijen götürülemez. Özellikle akciğer ana atardamarında gerçekleşen emboliler hayatı tehdit eder. Akciğere atan pıhtı genellikle bacak toplardamarlarından köken alır.