Nedir?

Miyom üreme çağındaki kadonların yarısında görülen ve rahmin kas tabakasından kaynaklı iyi huylu tümördür. Tedavisinde genç ve üreme çağındaki bayanlarda rahmi korumak büyük önem taşır.

Şikayetleri nelerdir?

Vajinal kanama, ağrı, kısırlık, tekrarlayan düşük, kabızlık ve Sık idrara gitmeye neden olabilir.

Kimler risk altındadır?

Üreme çağındaki kadınlar

Tanı nasıl konulur?

Kadın doğum muayenesinde yapılan ultrasonografi ile tanı konur.

Nasıl tedavi edilir.

Küçük miyomlar takip edilirler. Doğum kontrol hapları kullanılabilir. Semptomatik olan büyük miyomlar cerrahi olarak çıkartılır.

Anjiografik tedavinin avantajı ne?

Anjiografik olarak rahmi besleyen damarın tıkanması, rahmin kanlanmasını azaltarak miyomun büyümesini engeller ve küçülmesine yardımcı olabilir. Buna bağlı olarak şikayetler geriler.

Comments

Postatik Arter Embolizasyonu

Nedir?

Benign prostat hipertrofisi 40 yaş üzeri erkeklerde sık görülen bir klinik durumdur. Prostat bezi büyüyerek idrar kesesine bası yapar. Bu durumda idrar kesesinin tam boşalamamasına neden olur.

Şikayetleri nelerdir?

Sık idrara gitme, geceleri tuvalete kalkma, idrarın çatalllı yapılması, sık idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.

Kimler risk altındadır?

40 yaş üzeri erkekler risk altındadır.

Tanı nasıl konulur?

Ürolojilk muayene ve ultrason ile tanı konur.

Nasıl tedavi edilir.

Prostat bezini besleyen atardamarın tıkaç ile kapatılması prostat beslenmesini bozarak prostat büyümesini engeller ve şikayetlerin gerilemesine yardımcı olur.

Comments

May Thurner Sendromu Nedir?

Nedir?

Her iki bacak toplardamarı normalde karın alt kısmında birleşerek ana toplardamarı oluşturur. Bacak toplardamarının karın içine geçerken atardamar tarafından basıya uğraması May thurner sendromu olarak adlandırılır. Her iki bacak toplardamarında görülebilmekle birlikte en sık sol bacakta görülür.