Nedir?
Bacaklarımızda bulunan toplardamarlarının genişlemesine varis nedir. Normalde bacaklarımızdaki damarlar yer çekimine karşı kirli kanı kalbimize taşır. Bu damarların belirli bölgelerinde bulunan kapakçıklar kirli kanın kalbimize taşınması esnasında kanın geriye kaçmasını önler. Bu kapakçıkların genetik ya da çevresel faktörler ile bozulmasına sonucu geriye kaçan kan toplardamarda kan göllenmesine sebep olur. Toplardamarlarda göllenen kan bacaklardaki damarlarda genişlemeye ve yeni damar oluşumuna sebep olur.
Kimler risk altındadır?
Bayan olmak, genetik yatkınlık, gebelik, obezite, doğum kontrol hapı kullanmak, topuklu ayakkabı, kilo, acı-baharatlı yiyecekler, asitli içecekler varis oluşumu için risk faktörleridir.
Şikayetleri nelerdir?
Bacakalar da ağrı, ödem, kaşıntı, kramp, huzursuzluğa sebep olur. Özellikle yaz aylarında şikayetler artar. Bel fıtığı ile şikayetleri sıklıkla karışır. Gece uykudan uyandıran ağrı genellikle varis ile ilgili değildir.
Tanı nasıl konulur?
Tanı koymada en etkin yöntem Dopler Ultrasondur. Dopler ultrason ile kapakçıktaki geriye kaçak ve damar çapları değerlendirilir. Hastalıklı damar segmenti belirlenir.
Riski nedir? Tedavi edilmezse ne olur?
İlk önce kılcal varis şeklinde şikayetler ile başlayan şikayetler zamanla daha büyük daha geniş damar oluşumu ile devam eder. Bacaklarda göllenen kanın damar dışına çıkması ile ödem gelişir. Damar dışına çıkına kandaki demir pigmenti bacaklarda kahverengileşmeye, ciltte incelmeye yol açar. Hastalığın en son evresinde bacaklarda ülsere yara gelişir. Varis tedavi edilmediği takdirde hayat kalitesini azaltan ve iş gücü kaybına yol açan şikayetlere neden olabilir.
Ne zaman tedavi edilmelidir?
Varisin her aşamasında tedavi mümkündür. Fakat tedavi stratejisi sebep olan damarın tedavisinden sonuca doğru olmalıdır. Kılcal varisler transkutan radyofrekans ya da lazer ile tedavi edilebilir. Daha büyük çaplı damarlar köpük tedavisi diye bilinen skleroterapi ile tedavi edilebilirler. Safen ven çapının 5.5 mm’yi geçtiği ve 0.5 sn’den uzun süren geri kaçaklarda safen vene müdahale edilmesi gerekir. Damar cerrahi yöntemle dışarı çıkarılabildiği gibi, kapalı yöntemle uygulanan lazer, radyofrekans ya da yapıştırıcı ile kapatılabilir. Günümüzde hastanın erken dönemde günlük hayatına döndüğü endovasküler yöntemler tercih edilmektedir.
Tedavi sonrası nüks eder mi?
Hastalıklı damarın kapatıldığı olgularda nüks çok nadirdir. Fakat risk faktörlerine dikkat edilmediği takdirde derin venlerdeki yetmezliğe bağlı olarak nüks olabilir.