Nedir?
Derinin hemen altındaki damarlarda pıhtıya bağlı gelişen ağrı kızarıklık ve şişkinlik ile karakterize bir durumdur.
Kimler risk altındadır?
Trabma ya da ayak enfeksiyonlarıi tırnağın derin kesilmesi sonrası gelişebilir. Hareketsiz yaşam, gebelik, obezite, genetik yatkınlık, sigara ve damar yolundan verilen bazı ilaçlar, doğum kontrol hapları risk faktörlerini oluşturur.
Şikayetleri nelerdir?
Bacakta ağrı kızarıklık, şişkinlik, damarda hassasiyet ve sertliğe neden olur.
Tanı nasıl konulur?
Tanı fiizk muayene ile konur. Fakat eşlik eden derin venöz sistemde pıhtı olup olmadığını belirlemek ve tromboflebitin sınırlarını belirlemek için dopler ultrason yapılması şarttır.
Riski nedir? Tedavi edilmezse ne olur?
Yüzeyel tromboflebitlerde akciğere pıhtı atması çok nadirdir. Sıklıkla 2-3 haftada kendiliğinden geçer. Fakat bu süreçte devamlı o bölgenin kontrol amaçlı da olsa irrite edilmesi iyileşme sürecini uzatır.
Tedavi yöntemleri nedir?
Yüzeyel tromboflebitlerde akciğere pıhtı riski çok düşüktür. Tedavi soğuk ve sıcak kompres, antiinflamatuar tedavi genellikle yeterlidir. Safen ven gibi geniş çaptaki yüzeyel tromboflebitlerde düşük da olsa akciğere emboli riski bulunduğundan hastanın klinik durumuna ve lezyonun kasık bölgesine yakınlığına göre 3 ay oral antikoagülan tedavi de uygulanabilir. Büyük çaplı damarları tutan yüzeyel tromboflebitlerde bir başka yöntem de yüzeyel tromboflebitlerde 1 hafta süre düşük molekül ağırlıklı heparin enjeksiyonudur.